Kot novopečeni starš zagotovo želite zagotoviti, da bo vaš otrok zdrav in vesel. Eden najpomembnejših vidikov zdravja vašega dojenčka je vsaj na začetku njegova koža. Otroška koža je nežna in občutljiva in potrebuje več nege, da ostane zdrava.

V tem članku boste spoznali kaj je bistveno za zagotovitev zdrave kože vaših malčkov. Spoznali boste vse kar potrebujete, od izbire pravih kozmetičnih in negovalnih izdelkov do vzpostavitve rutine nege kože in kaj morate storiti da preprečite pogoste težave s kožo. Zato berite naprej, če želite izvedeti vse, kar morate vedeti o negi nežne dojenčkove kože.

Pomen nege otroške kože

Skrb za zdravje in dobro počutje vašega malčka mora biti vedno vaša glavna prioriteta. Otroška koža se bistveno razlikuje od kože odraslih, saj je tanjša, občutljivejša in bolj dovzetna za draženje in okužbe. Zato je ustrezna nega dojenčkove kože nujna za ohranjanje dobrega počutja in zdrave kože.

Pomen nege dojenčkove kože presega le ohranjanje mehke in gladke kože. Otroška koža služi kot zaščitna pregrada pred zunanjimi elementi, mikrobi in alergeni. Če skrbite za njihovo kožo že od zgodnjega otroštva, ne spodbujate le zdrave kože, ampak tudi zmanjšate tveganje za kožne bolezni in razdraženost.

Poleg tega redne rutine nege nudijo odlično priložnost za povezovanje in negovanje trenutkov med starši in njihovimi malčki. Masiranje vašega dojenčka z nežnimi losjoni ali olji lahko ustvari blagodejno in pomirjujočo izkušnjo tako za dojenčka, saj spodbuja občutek varnosti in ljubezni.

Z upoštevanjem ustreznih praks za nego kože in uporabo nežnih, dojenčkom prijaznih izdelkov lahko zagotovite, da bo koža vašega malčka ostala zdrava, mehka in zaščitena, kar spodbuja njegovo splošno dobro počutje in udobje.

Kako se otroška koža razlikuje od kože odraslih

Otroška koža se v mnogih pogledih bistveno razlikuje od kože odraslih. Je tanjša, bolj občutljiva in bolj dovzetna za draženje in izgubo vlage. Povrhnjica ali zunanja plast kože pri dojenčkih ni popolnoma razvita zaradi česar je bolj občutljiva na okoljske dejavnike.

Otroška koža ima tudi višjo raven pH kot koža odraslih zaradi česar je bolj alkalna in manj kisla. To vpliva na sposobnost zaščite kože proti bakterijam in drugim škodljivim snovem. Poleg tega imajo dojenčki večje razmerje med površino kože in telesno težo v primerjavi z odraslimi. To pomeni, da lažje absorbirajo večje količine snovi glede na težo skozi kožo.

Zato morate za otroka izbrati nežne, hipoalergene izdelke brez dišav, ki so posebej zasnovani za kožo dojenčkov. S tem pomagate ohraniti naravno ravnovesje kože in preprečite draženje ali alergijske reakcije.

Dojenček

Izbira pravih izdelkov za dojenčkovo kožo

Izbira pravih izdelkov za dojenčkovo občutljivo kožo je nujna, da njegova koža ostane zdrava in brez razdraženosti. Zaradi poplave izdelkov za nego otroške kože, ki so na voljo na trgu, je lahko izbira težka.

Izdelke za nego dojenčka izberite poteh načelih:

 • Kupujte nežne, hipoalergene izdelke brez dodanih dišav, da zmanjšate tveganje za alergijske reakcije.
 • Kupujte priznane blagovne znamke izdelkov za nego otrok. Ti izdelki so običajno klinično preizkušeni in varni. Nikakor pri teh izdelkih ne glejte na ceno!
 • Preverjanje sestavin je nujno, da se izognete kemikalijam, kot so parabeni, sulfati in ftalati. Ti so lahko škodljivi za dojenčkovo kožo.

Naravni in organski izdelki so priljubljena izbira za starše, ki raje uporabljajo nežne, nestrupene in naravne sestavine na koži svojega dojenčka. Sestavine kot so karitejevo maslo, kokosovo olje in ognjič so znane po svojih vlažilnih in pomirjujočih lastnostih. Zato so idealni za nego otroške kože. Vedno pa se pred uporabo kakršnihkoli nepreverjenih izdelkov posvetujte s strokovnjakom. Tudi naravni izdelki prevečkrat vsebujejo konzervanse ali dišave. Takih izdelkov pa nikakor ne uporabljajte!

Pri uvajanju kakršnegakoli novega izdelka priporočamo, da opravite test na majhnem predelu kože, da preverite morebitne neželene reakcije. Ne pozabite, da je manj pogosto več. To še posebej velja, ko gre za nego otroške kože. Preprosta rutina z minimalno količino izdelkov običajno zadostuje, da bo otroška koža zdrava in srečna.

Vzpostavitev redne rutine nege dojenčkove kože

Vzpostavitev dnevne rutine nege dojenčkove kože je najboljše orodje za zagotavljanje zdravja in dobrega počutja občutljive kože vašega malčka. Dojenčki imajo občutljivo kožo, ki je še v razvoju. Taka koža zahteva še posebej nežno nego in pozornost. Dosledna rutina pomaga preprečiti pogoste težave, kot so suhost, razdraženost in izpuščaji.

Osnovna rutina običajno vključuje nežno čiščenje, vlaženje in tudi zaščito pred soncem ob sončnih dneh. Za čiščenje dojenčkove kože med kopanjem uporabite majhno količino blagega mila za dojenčke. Pri tem pazite, da se izognete močnemu drgnjenju. Po kopanju dojenčkovo kožo dobro osušite s tapkanjem in nanesite nežen otroški losjon ali kremo, da zadrži vlago.

Poleg te praktično vsakodnevne nege je nujno, da ste pozorni tudi na morebitne spremembe na dojenčkovi koži. Če opazite rdečico, suhe lise ali trdovratne izpuščaje se za nasvet posvetujte s svojim pediatrom. Z vzpostavitvijo preproste in dosledne rutine nege kože lahko pomagate ohranjati dojenčkovo kožo zdravo in srečno.

Ne pozabite vedno testirati novih izdelkov na majhni površini kože vašega otroka, da preprečite morebitne neželene reakcije.

Nasveti pri kopanju dojenčka

Kopanje vašega dojenčka ni le rutina ampak tudi poseben čas povezovanja staršev in njihovih malčkov. Obenem pa je kopanje nujno za varnost in nege nežne dojenčkove kože.

Kopanje dojenčka

Ob tem pomislite na naslednje:

 • Uporabljajte primerno temperaturo vode. Voda ne sme biti ne prevroča ne prehladna
 • Uporabljajte samo milo in kozmetiko primerno za otroke
 • Omejite čas kopanja. Čas kopanja naj bo kratek, približno 5-10 minut
 • Bodite nežni. Nežno umivajte dojenčkovo kožo in se izogibajte močnemu drgnjenju, ki lahko povzroči draženje.
 • Kožo temeljito posušite. Po kopanju dojenčkovo kožo nežno popivnajte z mehko brisačo, nikakor pa je ne drgnite.
 • Kožo navlažite. Po kopanju otroško kožo vedno navlažite.

Kaj morate in česa ne smete pri previjanju

Ko gre za previjanje vašega malčka, morate upoštevati nekaj pomembnih stvari, ki jih morate storiti. Obstajajo pa tudi take, ki jih nikakor ne smete.

Pa poglejmo kaj morate početi:

 • Plenice menjajte dovolj pogosto, da zmanjšate možnost pleničnega izpuščaja.
 • Uporabljajte nežne otroške mokre robčke brez kemikalij in dišav.
 • Koža naj se vedno posuši. Na zaprite pleničke dokler koža ni suha.

Pa še stvari, ki jih ne smete početi:

 • Plenice ne zategnite preveč. Pretesna plenica lahko povzroči drgnjenje in draženje.
 • Ne uporabljajte otroškega pudra. Za vas in otroka je lahko škodljiv, če ga vdihavate, lahko pa tudi povzroči draženje kože.
 • Otroka ne puščajte v mokri ali pokakani plenici. Skoraj zagotovo bo dobil plenični izpuščaj.
 • Kože ne drgnite premočno

Zaščita dojenčkove kože pred soncem

Zaščita otroške kože pred soncem

Tudi zaščita občutljive dojenčkove kože pred soncem je zelo pomembna za preprečitev dolgotrajnih poškodb kože. Dojenčki imajo izjemno občutljivo kožo, ki je bolj dovzetna za sončne opekline kot koža odraslih.

Dojenčke, mlajše od šestih mesecev, sploh ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi. Njihova koža je preobčutljiva za zaščito pred soncem, zato jih je najbolje imeti v senci ali uporabljati zaščitna oblačila in pokrivala.

Za dojenčke, starejše od šestih mesecev, uporabljajte kremo za sončenje za dojenčke z visokim zaščitnim faktorjem. Izberite kremo za sončenje širokega spektra, ki ščiti pred UVA in UVB žarki in jo nanesite vsaj 30 minut preden greste ven.

Najbolje pa je dojenčka obleči v zaščitna oblačila z dolgimi rokavi, ki pokrivajo njegove roke in noge. Lahko pa ga zaščitite tudi z ustreznimi zastori, ki jih dobite v vsaki boljši otroški trgovini. Na vozičku uporabite senčnik

Izogibajte se uram, ko je sonce najmočnejše. Poskusite se izogibati biti na prostem med 10. in 16. uro. Če morate biti v tem času zunaj poskrbite za dodatno zaščito otrokove kože.

Pogoste težave z dojenčkovo kožo

Skoraj vsak starš se mora spopasti s pleničnim izpuščajem, pogosti so tudi kožni ekcemi. Dojenčki pa lahko doživijo še vrsto drugih kožnih stanj, ki lahko staršem povzročajo nelagodje in skrbi. Razumevanje, kako prepoznati in obvladati te težave, je tisto je je nujno za ohranjanje zdravja kože vašega otroka.

Ena najpogostejših kožnih težav, s katerimi se srečujejo starši, je plenični izpuščaj. Ta rdeč, razdražen izpuščaj se lahko pojavi na predelu plenic zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vlagi in trenju.

Druga pogosta kožna težava pri dojenčkih je ekcem, kronično stanje, za katerega je značilna suha, srbeča in vneta koža. Izbruh ekcema lahko sprožijo različni dejavniki, kot so alergeni, dražilne snovi in ​​podnebne spremembe.

Poleg pleničnega izpuščaja in ekcema lahko novorojenčki doživijo tudi druge težave s kožo, kot so otroške akne in vročinski izpuščaji.

Vsa ta stanja so običajno neškodljiva in izzvenijo sama od sebe z ustrezno nego in pozornostjo.

Lahko pa spremembe na otroški koži pomenijo tudi razvoj kakšne druge, manj nenevarne bolezni. Da boste pripravljeni tudi na to vam z lastnih izkušenj priporočamo nakup knjige ‘Otroške bolezni’ preko katere boste spoznali vse otroške bolezni, njihove simptome in kaj morate storiti, če vam otrok zboli.

Dojenček

Nasveti za pomiritev razdražene kože

Eden učinkovitih nasvetov za pomiritev razdražene kože je, da vzdržujete prizadeto območje čisto in suho.

Pri pleničnem izpuščaju lahko nežno kopanje, pogosta menjava plenic ali celo menjava blagovne znamke plenic in nežno čiščenje z blagim otroškim robčkom pomaga preprečiti nadaljnje draženje.

Pri koži, nagnjeni k ekcemom, je ključnega pomena prepoznati in se izogniti sprožilcem, ki lahko stanje poslabšajo. Redna uporaba nežne vlažilne kreme brez dišav lahko pomaga ohranjati kožo hidrirano in zmanjšati srbenje. V primerih hudih izbruhov ekcema se posvetujte s pediatrom ali dermatologom za ustrezno zdravljenje.

Vročinski izpuščaj, ki ga pogosto povzroči znoj, ujet v kožne pore, lahko ublažite tako, da otroka oblečete v lahka, zračna oblačila in ga hladite v dobro prezračenem okolju.

Ne pozabite pa, da je koža vsakega dojenčka edinstvena. Zato je nujno opazovati, kako se koža vašega malčka odziva na različne izdelke in okoljske dejavnike. Če ste proaktivni in upoštevate zgornje nasvete za pomiritev razdražene kože, lahko otroku pomagate, da se počuti bolj udobno in ohrani zdravo kožo.

Povzetek najpomembnejših dejstev

 • Uporabljajte samo nežne in hipoalergene izdelke.
 • Izogibajte se močnim kemikalijam in dišavam.
 • Zaščitite kožo dojenčka pred soncem.
 • Skrbite za ustrezno navlaženost kože otroka.
 • Redno in dovolj pogosto menjajte plenice.
 • Bodite pozorni na morebitne spremembe na koži.

Spoznali ste bistvene nasvete, da boste lahko ustrezno poskrbeli za nežno kožo vašega dojenčka. Otroška koža je občutljiva in zahteva posebno nego, a če upoštevate zgornje nasvete in ustvarite rutino za nego kože boste poskrbeli za dobro počutje vašega otroka.