Vsi starši, ki so v zadnjem času iskali avtosedež za svojega otroka zagotovo veste, da je trenutno na tržišču mogoče dobiti avtosedeže homologirane po dveh standardih. Po starejšem R44 in novejšem R129 imenovanem tudi i-Size. Čeprav trenutni predpisi še dovoljujejo prodajo in uporabo avtosedežev homologiranih po R44 kot R129 se bo to kmalu spremenilo.

Prodaja avtosedežev R44 bo v EU prepovedana s 1. septembrom 2024. Njihova uporaba pa bo dovoljena vsaj še nadaljnjih 8 let. Zato vam ni treba zamenjati trenutnega sedeža in ga lahko še naprej uporabljate za prevoz vašega otroka.

Kakšna je razlika med avtosedeži iz R44 in R129 serije?

Avtosedeži R129 so zasnovani po najnovejšem standardu, ki je bil uveden leta 2013. Za homologacijo morajo prestati strožje testiranje in zaradi tega zagotavljajo večjo zaščito glave in vratu kot standard R44.

i-Size je varnostni standard (Uredba ECE R129), ki postavlja kriterije za varnost otroških avtosedežev, vključno z zaščito pri stranskih udarcih. Ta standard zahteva, da se pri izbiri ustreznega avtosedeža upošteva otrokova višina namesto teže. V skladu z i-Size standardom morajo biti vsi otroški avtosedeži, ki so certificirani po teh smernicah, pritrjeni v vozilo s pomočjo IsoFix pritrdilnih točk. Tako i-Size standard ne določa le varnostnih lastnosti avtosedežev, temveč tudi zagotavlja, da se sedeži montirajo z uporabo varnega in standardiziranega sistema IsoFix.

Nekatere države so jih že umaknile, kako je v Sloveniji?

Italija je bila med prvimi. Italijanske blagovne znamke, ki jih večinoma odlikuje dolga tradicija in nastanek iz ljubezni do otrok so avtosedeže po R44 že umaknile. Zato je v Italiji v času priprave tega članka (April 2024) pri proizvajalcih že praktično nemogoče pridobiti avtosedež certificiran po standardu ECE R44.

Morda se sprašujete zakaj? Zato, ker prvenstveno razmišljajo o varnosti otrok in ne o zaslužku. A tudi pri najboljših blagovnih znamkah se kdaj lahko zalomi. Peg Perego je znan po tem, da njihovi avtosedeži dosegajo odlične rezultate na testih ADAC. A pri avtosedežu Viaggio Twist jim ni šlo ravno vse po načrtu. Avtosedež ustreza vsem standardom, a se je na testu izkazal kot nezanesljiv. Ne glede na dejstvo, da bi ga lahko Peg Perego prodajal dalje (saj je ustrezen) so se takoj po testu odločili, da ga umaknejo in tudi na željo strank zamenjajo.

To je še en dokaz, da je potrebno prevoz otroka zaupati priznanim blagovnim znamkam, kjer dobite ustrezne poprodajne storitve

V Sloveniji lahko v trgovinah še vedno dobite avtosedeže homologirane po obeh standardih, a se število tistih z oznako R44 vztrajno zmanjšuje. Pričakujemo, da bo ustrezna EU zakonodaja implementirana v naše Zakone z veljavo do 1.9.2024. Gre za varnost otrok in vsaj tu upamo, da ne bo zamud.