40-letna češka turistka je v Italiji obtožena zapuščanja otroka potem, ko je svojega štiriletnega sina zaklenila v avto, da bi odšla na smučanje.

Branila se je z izjavo, da je pri mlajšemu sinu pustila drugega najstniškega sina. A se je tudi ta odločil oditi na smučanje, poroča Italy24.

Do incidenta je prišlo na smučišču Ski Lagorai v Castello Tesino v četrtek, 15. februarja. Zaposleni v smučarskem središču, ki je opazil jokajočega otroka v zaklenjenem avtomobilu na parkirišču smučišča, ni mogel odpreti zaklenjenih vrat vozila, zato je obvestil lokalno policijo.

Na intervencijo so prišli tako predstavniki policije kot člani vojske. A šlo je za popolnoma drugačno vrsto gorske reševalne operacije kot običajno. Ker niso želeli otroka še dodatno prestrašiti in ga spraviti v nevarnost in ker so okoliščine dopuščale niso razbili oken. Namesto tega so z javnimi obvestili mato klicali preko zvočnikov smučišča, nato pa počakali pri vhodnih vratih žičnice.

Ženska, ki je prišla šele po uri in pol s še vedno s smučmi na nogah se je poskušala braniti z izjavo, da je otroka pustila samega v avtu, ker ni hotel smučati in je delal izpade. Zato je za nadzor nad bratom pustila drugega 13-letnega sina, a se je ta kasneje odločil tudi oditi na smučanje.
Češko mater so prijavili na Državno tožilstvo v Trentu.

Nikoli ne puščajte otroka samega v avtu

Nikoli ne puščajte otroka samega v avtu, ne glede na letni čas. Poleti lahko temperature v zaprtem vozilu hitro narastejo do nevarnih ravni, kar lahko privede do vročinske kapi in celo smrti otroka – žalostna realnost, s katero so se že soočile nekatere družine. Pozimi pa obstaja tveganje za podhladitev, ki je prav tako smrtonosna.

Avto, parkiran na soncu, se lahko ogreje tudi v letnih časih, ko so zunanje temperature prijetne, kar pomeni, da nikoli ni varno pustiti otroka samega. Ta preprosta, a pomembna odločitev, da otroka nikoli ne pustite samega v avtomobilu, lahko reši življenje. Vedno sprejmite potrebne previdnostne ukrepe in otroka vzemite s seboj, ne glede na to, kako kratek da bo vaš postanek.