Da ne bo kakšnih nesporazumov naj takoj na začetku povemo, da bomo govorili o otroških avtomobilih! Ko pomislimo na otroške avtomobile na akumulator se nam odpre svet razburljive zabave za najmlajše. Otroški avto na akumulator so priljubljena igrača, ki omogočajo otrokom, da se počutijo kot pravi vozniki.

A kaj sploh štejemo pod avto na akumulator? Praktično vsi otroški avtomobili spadajo v to skupino. Motor v otroškem avtomobilu se napaja na akumulator in uporablja električno energijo shranjeno v njem, da poganja kolesa in omogoča premikanje vozila naprej ali nazaj.

Pomembno je še opozoriti, da je uporaba otroških avtomobilov na akumulator namenjena izključno otrokom pod nadzorom odraslih. Starši ali skrbniki morajo zato zagotoviti varno okolje za vožnjo ter upoštevati navodila in omejitve proizvajalcev.
avto na akumulator UTV XXLAvto na akumulator UTV XXL

Avto na akumulator UTV XXL
Avto na akumulator UTV XXL

Koliko je običajna hitrost otroških avtov na akumulator

Ko pogovor med starši nanese na temo otroških avtomobilov na akumulator se vedno vname debata, kako hitri so lahko ti avti. Hitrost je za večino očetov pomembna skrb, saj želijo zagotoviti čim večji užitek otrok med vožnjo.

A običajna hitrost otroških avtov na akumulator ni tako pompozna in se razlikuje glede na model in blagovno znamko. Večina teh avtomobilov je zasnovana za varno vožnjo po domačem dvorišču ali parku. Povprečna hitrost se zato običajno giblje med 3 do 6 kilometrov na uro. Ko otroka gledate od daleč se to zdi počasi, ko morate biti v korak z njim pa hitro ugotovite, da tudi niso tako počasni.

Pomembno je da veste, da je pri nakupu otroškega električnega avtomobila potrebno upoštevati starost in spretnosti vašega otroka. Prehiter avto ne bo varen in varnost mora biti na prvem mestu. Akumulatorski avti za otroke so namenjeni predvsem zabavi in igri ter spodbujanju motoričnih sposobnosti otroka. Niso namenjeni dirkanjem in raznim testom kako hitro lahko otrok prevozi to ali ono oviro.

V skladu z zgoraj navedenim lahko rečem, da je običajna hitrost otroških avtov na akumulator dovolj, da zagotavlja varno in zabavno izkušnjo za otroke.

Kateri otroški avto na akumulator je trenutno najhitrejši?

A če ste še vedno zagreti, da je dovolj hiter le najhitrejši otroški avto smo ga izbrskali za vas. Trenutno je najhitrejši model, ki smo ga našli na našem trgu 24V otroški avto UTV XXL, ki lahko doseže hitrost do 15 km/h. Ta impresivna hitrost bo zagotovo navdušila vaše otroke in jih popeljala v novo dimenzijo adrenalina.

Poleg visoke hitrosti ima UTV XXL še druge značilnosti, ki ga postavljajo v ospredje med ostalimi otroškimi avti na akumulator. Ta model je opremljen z zavorami kar omogoča varno ustavljanje in večji nadzor nad vozilom. Prave pnevmatike pa zagotavljajo odličen oprijem na različnih terenih tako, da se lahko vaši otroci brezskrbno zabavajo kjerkoli.

Ena izmed ključnih lastnosti UTV XXL je brezkrtačni motor, ki je nameščen v osrednji del in tudi diferencial, ki omogoča boljše upravljanje in manevriranje vozila. To pomeni tišjo vožnjo, večjo stabilnost in enostavnost vožnje za vaše otroke.

Torej, če iščete najhitrejši otroški avto na akumulator, ki ponuja vrhunsko zmogljivost, potem je UTV XXL prava izbira. Vaši otroci bodo uživali v nepozabnih vožnjah s tem vrhunskim avtomobilom!

Kje se lahko otrok vozi z otroškim avtom

A če se odločie za tak vrhunski in zelo hiter avto si je nujno postaviti tudi zgornje vprašanje. Kje pa se bo otrok vozil z njim?

Obstaja več možnosti, kjer lahko otroci varno uživajo v vožnji. Prva možnost je domače dvorišče ali vrt, kjer imajo dovolj prostora za raziskovanje in zabavo. A za ta avto bo vaše dvorišče kmalu postalo premajhno.

Druga možnost je obisk lokalnega parka ali igrišča. Veliko parkov ima posebne poti ali ceste. Čeprav niso namenjene samo otrokom z otroškimi avti na akumulator bo vožnja tu mogoča. Otroci lahko uživajo v vožnji po teh poteh in hkrati uživajo v naravi ter. Pazite le, da ga tam spustite, ko avto dovolj obvlada.

Tretja možnost so organizirani dogodki ali prireditve za otroke. V nekaterih mestih se organizirajo posebni dogodki, kjer imajo otroci priložnost voziti svoje avte skupaj s prijatelji in drugimi enako navdušenimi mladimi vozniki. Pred Covidom je bilo teh prireditev bistveno več, a se sedaj počasi vračajo.

Ena od privlačnih možnosti je tudi vožnja po kolesarskih stezah, a pri lokalnih oblasteh preverite njihova razmišljanja glede tega, da ne boste imeli kakšnih težav.

Varnost, še posebej pri tako hitrem avtu, mora biti vedno na prvem mestu. Otroci naj se vozijo v nadzorovanih okoljih, stran od prometa in nevarnih površin. Prav tako je pomembno, da otroci upoštevajo pravila vožnje in uporabljajo varnostne pasove.

Lahko hitrost otroškega avta še povečam?

Prva možnost je da preverite ali ima vaše vozilo možnost nastavitve hitrosti. Pri nekaterih modelih je mogoče prilagoditi hitrost glede na starost otroka. Preverite navodila proizvajalca ali se posvetujte s prodajalcem če imate to možnost in avto še ni nastavljen na največjo hitrost.

Če pa je vaš avto na akumulator že nastavljen na najvišjo hitrost in se obenem sprašujete ali je mogoče še kako povečati hitrost je odgovor odvisen od več dejavnikov. Na splošno pa je odgovor DA, a ne brez posledic!

Prva možnost je nadgradnja akumulatorja za otroški avto z večjo kapaciteto. Zmogljivejši akumulatorji dlje časa omogočajo vožnjo z najvišjo hitrostjo, ker jim napetost ne pade tako hitro. Tu hitrosti ne boste pridobili, omogočili pa boste daljše trajanje vožnje in večjo povprečno hitrost. V tem primeru se igrate dokaj varno in z avto ne bo nič narobe.

Druga možnost pa je nadgradnja akumulatorja z večjo napetostjo. Tu pa se končna hitrost poveča. Če bi 12V akumulator nadomestili s 24V bi se (če nekaj stvari zanemarimo) hitrost skoraj podvojila. A je pomembno vedeti, da tako spreminjanje hitrosti otroškega avtomobila prinaša precej večje tveganje. Vse elektronske komponente (elektronika, kontaktorji, motorji) in celo kabli bodo bistveno bolj obremenjeni in precej verjetna je dokaj hitra odpoved le teh. V najslabšem primeru se avto lahko celo vžge.

Mi vam kakršnokoli spreminjanje avtomobila odsvetujemo. Ne pozabite, da je avto na akumulator igrača, ki spodbuja razvoj otroka in je namenjeni predvsem igri in uživanju v vožnji, ne pa dirkanju ali doseganju visokih hitrosti. Avto na akumulator je igrača, ki spodbuja razvoj otroka

Lahko povečam doseg otroškega avta na akumulator

Kot smo že zgoraj navedli lahko originalni akumulator zamenjate s takim, ki ima večjo kapaciteto. Primer, če zamenjate 12V 7Ah akumulator z 12V 12Ah bo čas vožnje daljši za približno 70%. To pa je že kar nekaj, a ne?

Je pa za optimalno zmogljivost nujno skrbeti za akumulator, ki je v avtu. Odlično razlago kako podaljšati življenjsko dobo baterije v avtu na akumulator pa najdete tukaj.

Če upoštevate vse korake bo akumulator v dobrem stanju in vožnja bo daljša. S temi preprostimi nasveti lahko povečate doseg otroškega avtomobila na akumulator ter zagotovite daljše in bolj zabavne vožnje za vašega malčka.

Ne pozabite pa tudi na varnost in upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe in vzdrževanja otroškega avtomobila.