Približujejo se časi letnih dopustov in dnevom, ko bomo želeli običajne stvari pustiti doma in se malo od njih spočiti. Za družine z otroci pa je lahko organizacija letnega dopusta kar majhna nočna mora.

Dokler enkrat zares ne probamo se niti ne zavedamo koliko stvari je potrebno za s sabo, da smo pripravljeni na vse, kar nas lahko doleti na dopustu. O tem bomo morda pisali v kakšnem od naših naslednjih nasvetih. Danes nas zanima predvsem prenosna posteljica.

Prenosna posteljica je nujen del opreme

Pri organizaciji vašega dopusta je obvezen del opreme, ki jo vsekakor morate imeti, prenosna posteljica. Brez nje se lahko zgodi, da bo otrok spal pri vas v postelji česar pa si vsekakor ne želite. A tudi prenosne posteljice niso vse enake. Izbirate lahko med takimi za nekaj deset evrov ali pa takimi za par sto evrov. A pri izbiri se ne ozirajte le na višje cene, ker lahko za normalen denar dobite vse. Razen če vam je vseeno za vaš bančni račun.

Prenosna posteljica mora v osnovni funkciji zagotoviti, da lahko otrok varno in mirno spi. Primerna je predvsem za občasno spanje na poti, dopustu. Za redno spanje doma pa vam svetujem dokup namenske vzmetnice za prenosno posteljico. Ta prinaša otroku večje udobje. Debelina originalne vzmetnice pri posteljici je namreč nekaj cm. Z dodatno vzmetnico debeline 4-5 cm pa je spalna površina že kar prijetna. Ker pa so prenosne posteljice običajno dimenzij 120*60 cm pa lahko v njo namestite tudi klasično otroško vzmetnico. V tem primeru lahko prenosna posteljica tudi nadomesti klasično posteljico.

Ker izbiramo prenosno posteljico za dopust je seveda zelo pomemben sistem zlaganja. Ne želimo namreč, da je zložena posteljica prevelika. Na voljo sta dva sistem zlaganja. Prvi je na marelo (dežnik) in drugi je sistem knjiga. Pri prvem je posteljica v zloženem stanju precej manjša kot če se zloži kot knjiga. Za dopust je priporočljivo, da imate posteljico, ki se zloži na dežnik. V tem primeru zložena običajno meri cca 25x25x70 cm.

Dodatne funkcije posteljice

Malce boljše prenosne posteljica poleg osnovne funkcije ponujajo tudi druge stvari, ki so za mirnejši dopust priročne.

Previjalna miza

Ker je otroka tudi na dopustu potrebno previjati je dodana previjalna miza zelo dobrodošla. Tako boste imelo enako kot doma namenski prostor, kjer boste otroka lahko previli. Višina previjalne mize je dovolj visoka, da hrbtenica ne trpi preveč. Poleg pa boste imeli tudi priročna odlagalna mesta za stvari, ki jih potrebujete med previjanjem.

Zgornji nivo spanja

Če greste na dopust z majhnim otrokom ali pa za doma je dobrodošla lastnost tudi zgornji nivo. Pri tem bo otrok spal praktično pri vrhu posteljice in vam bo lažje dosegljiv. Ne bo se vam potrebno sklanjati v globino posteljice. A ta opcija je na voljo le dokler se otrok ne prične obračati ali dvigati. Takrat otrok ne sme več spati zgoraj, da ne pade iz posteljice.

Igralni prostor

Prenosna posteljica ima lahko igralni prosto za dojenčke kot npr. viseče igračke, ogledalca in podobno. Za večje otroke pa ima največkrat stranski vhod skozi katerega gre lahko otrok sam. Tako je lahko posteljica skozi dan otrokov skriti igralni prostor z igračami in podobno. Stranski vhod pa lahko pripomore tudi k samostojnemu učenju spanja.

Kakšno prenosno posteljico izbrati?

Prenosna posteljica Cam Daily Plus

Tu ni enoznačnega odgovora. Lahko vašim potrebam zadosti že tista najbolj osnovna ali pa potrebujete malce boljšo. Vse to je odvisno od starosti vašega otroka, potreb in cene, ki jo želite. Če pa iščete tako, ki za primerno ceno ponuja vse vam brez težav priporočam prenosno posteljico Cam Daily Plus.

Na kaj pa naj bom pozoren pri izbiri?

Varnost: Varnost je vedno na prvem mestu. Preverite ali posteljica ustreza vsem varnostnim standardom in da ima stabilno konstrukcijo in ustreza vašemu otroku. Načeloma bi morale vse posteljice na tržišču ustrezati standardom. A da tudi vi mirno spite izbiro izberite posteljico priznanih zahodno evropskih blagovnih znamk.

Velikost in teža: Prenosne posteljice so na voljo v različnih velikostih in težah. Izberite tisto, ki je primerna za vaš prostor in enostavna za prenašanje. Razmislite o tem kje bo, kam bo šla z vami in koliko bo otrok spal v njej.

Enostavnost uporabe: Preverite, kako enostavno je posteljico sestaviti, zložiti in prenašati. Izberite model, ki ga lahko zlahka upravljate. Prenosna posteljica ima sicer enostaven sistem zlaganja in postavljanja. Potrebno je le upoštevati navodila.

Dodatne funkcije: Razmislite ali so te funkcije pomembne za vas in vašega otroka.
Cena: Prenosne posteljice se razlikujejo po cenovnem razredu. Določite svoj proračun in poiščite posteljico, ki ustreza vašim potrebam in finančnim zmožnostim.