Kategorije

GDPR - uporaba piškotkov

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotki so manjše besedilne datoteke, običajno iz črk in številk, katere obiskano spletno mesto shrani v napravo (računalnik, mobilnik, tablica itd.) z namenom prepoznavanja teh naprav in nadaljne komunikacije med napravo in našim strežnikom. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika – glejte spodaj: nadzor nad piškotki.

Nekateri naši piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in vašega nemotenega brskanja po strani. Zato so bili nekateri med njimi že nameščeni na vaš računalnik in jih ne morete onemogočiti.

Za naše ostale neškodljive in brez-kalorične piškotke pa vam prepuščamo izbiro pri uporabi. 

ZAKAJ SPLOH POTREBUJEMO PIŠKOTKE?

Glavni namen piškotka je, da se spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku spletne strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe. Interakcija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je uporabniku ob ponovnem obisku prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

ZAKAJ UPORABLJAMO PIŠKOTKE?

Piškotki so pomemben pripomoček za ohranjanje vam primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in željami posameznega uporabnika, v vašem primeru vas. Razlogi za uporabo piškotkov izhajajo iz njihovih lastnosti, ena izmed njih je pomoč pri izvajanju raznih spletnih storitev. V piškotku je tako shranjen vaš izbor jezika, vaši izdelki v košarici in podobno, pomagajo pa nam tudi pri zbiranju raznih statistik, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. S pomočjo piškotkov lahko nato ocenimo prijaznost naše spletne strani in jo prilagodimo željam obiskovalcev, se pravi vas. Na podlagi piškotkov pa lahko pripravimo tudi naše oglaševalske kampanje s katerimi vas lahko opozorimo na naše posebne ponudbe ali izpostavimo izdelke, ki vas morda zanimajo.

KAKO ODSTRANIM PIŠKOTKE?

Piškotke lahko odstranite preko nastavitev v vašem spletnem brskalniku. Način odstranitve se razlikuje med spletnimi brskalniki, zato sledite navodilom pri posameznem spletnem brskalniku. Google pa vam omogoča, da trajno in na vseh straneh, ki jih obiščete, blokirate piškotke, ki jih uporablja google analytics. Njihovo orodje pa najdete tukaj.

Za izboljšanje uporabniške izkušnje, boljšo pomoč in uporabnost strani pa bomo zelo veseli, če boste dovolili uporabo tudi ostalih piškotkov. Hvala!

From The Blog