Kategorije

Avtosedeži

Avtosedeži

Avtosedež je zagotovo eden izmed najpomembnejših delov opreme v otrokovem življenju. Njegova funkcija je, da zaščiti otroka med potovanjem v avtu. Dejansko je na trgu nešteto modelov in rešitev, zato je pomembno vedeti, kaj iskati ko kupujete avtosedež.

Zakon v Sloveniji trenutno pravi, da mora otrok uporabljati avtosedež do višine 150 cm. Po zakonu mora imeti vsi avtosedeži homologacijsko oznako, na kateri so podatki, ki so potrebno za identifikacijo izdelka. Avtosedež mora v tem primeru biti primeren teži otroka. Omejitev, kot lahko vidite spodaj, se ne nanaša na starost otroka, ampak na težo in višino, ki jo opredeljujete EU standarda:

UN ECE R44-04, ki določa razvrščanje sedežev glede na težo z razdelitvijo v skupine (kot bomo videli kasneje);

Velikost ECE R129 i, ki doda kriterij višine, zahteva da dojenčka vozite v nasprotni smeri od smeri potovanja do starosti 15 mesecev in zahteva še zaščito pred stranskimi trki, priporoča pa uporabo sistema ISOFIX, ki so standardna oprema vseh novejših avtosedežev.

Normativ ECE R44-04 deli avtosedeže glede na težo otroka:

Avtosedeži Skupine 0 – trde košare

Teža otrok je manjša od 10 kg. V to skupino so ponavadi razvrščene košare, ki so homologirane za prevoz otroka v avtu in so nameščene prečno glede na smer vožnje. Košaro se pripne na avtomobilski sedež z varnostnimi pasovi avtomobila. Z varnostnimi kompleti ponavadi imenovanimi kar kit avto lahko tako varno prevažate kar v vaši trdi košari..

Avtosedeži skupine 0+, od rojstva do teže 13 kg

Za otroke, ki tehtajo manj od 13 kg. Ti avtosedeži so vedno nameščeni v nasprotno smer vožnje. Možna je namestitev tudi na sprednjem sedežu, vendar morate v tem primeru obvezno izključiti zračno blazino-airbag (če je prisotna). Glavna značilnost teh avtosedežev je ta, da so prenosni, kar pomeni, da jih lahko odmaknete iz avtomobila in namestitev na okvir vozička in obratno. Namestitev v avtomobil je mogoča tako z varnostnimi pasovi avtomobila, kot tudi z osnovnim podstavkom namenjen temu avtosedežu.

Avtosedeži skupine 1, teža otroka med 9 in 18 kg.

Ponavadi je to bil prvi avtosedež po tako imenovanem jajčku. Standard ECE R44-04 določa,  da je to skupino mogoče že namestiti v smeri vožnje. Ker z novim standardom prihaja vse več avtosedežev, ki pokrivajo to in naslednje skupine je ponudba teh avtosedežev iz leta v leto manj.

Skupina 2, teža otroka med 15 in 25 kg.

Omogočajo različno konfiguracijo avtosedeža vezano na višino otroka (ali komplet avtosedež ali samo jahač. Hkrati tudi že omogočajo uporabo varnostnih pasov za odrasle, kar pomeni da otrok ne uporablja več integriranih varnostnih pasov v avtosedežu.

Skupina 3, teža otroka med 22 in 36 kg.

Tako imenovani jahači so zadnji avtosedež, ki ga otrok potrebuje preden doseže višino 150 cm. V bistvu je to le podstavek s katerim povišate otroka, katerega že varujejo avtomobilski varnostni pasovi.

Najnovejši normativ ECE R129 deli avtosedeže glede na višino otroka:

ECE R129 razvršča sedeže na višino otroka od rojstva do 150 cm višine. Istočasno uvaja tudi nove strožje pogoje za homologacijo saj tradicionalnim testom trčenja spredaj in zadaj dodaja tudi stranske teste trčenj. Opredeljuje pa dva tipa avtosedežev glede na višino otroka.

Avtosedeži tip 1

Opredeljuje otroške avtosedeže za otroke od rojstva do višine 105 cm. Nameščeni morajo biti izključno z IsoFix sistemom in po R44 ustrezajo približno skupini 0+/1, torej do 18 kg otrokove teže. Vsi avtosedeži v tem tipu morajo biti po standardu ECE R129 nameščeni izključno v nasprotni smeri vožnje.

Avtosedeži tip 2

Ureja homologacijo avtomobilskih avtosedežev za otroke od 100 do 150 cm, kar približno ustreza otrokom od cca 15 do 36 kg otrokove teže.

Aktualna ponudba varnih avtosedežev

Na trgu so v zadnjem obdobju v razmahu različni modeli avtosedežev kateri omogočajo prilagoditve avtosedeža otrokovi teži. S tem pokrijete večje starostno obdobje in s tem tudi privarčujete. Popularni so tudi avtosedeži različnih blagovnih znamk, ki imajo vgrajen sistem obračanja od 180°-360°. Vsi ti vrtljivi avtosedeži so odobreni skladno z novo zakonodajo ECE R129 in so primerni do velikosti otroka 105 cm. Bistvena prednost takih avtosedežev pa je poleg varnosti tudi možnost, da lahko otroka enostavno in brez napora postavite v avtosedež in ga vzamete iz avtosedeža.

Pri izbiri avtosedeža morate upoštevati dejstvo da boste v času rasti otroka morali avtosedež večkrat zamenjati ali vsaj prilagoditi. Skrajni čas za zamenjavo ali prilagoditev avtosedeža je  takrat, ko otrokova glava že gleda čez vzglavnik.

Veliko staršev veliko pozornosti posveča ocenam, katere dosegajo avtosedeži na raznih testih in to je nemalokrat tudi tehtnica pri izbiri avtosedeža. Najbolj poznane institucije, ki se ukvarjajo s testi otroških avtosedežev so:

ADAC – ena najbolj strogih institucij, ki testira otroške avtosedeže. Pri njih poleg same varnosti pri trkih preverijo še prisotnost škodljivih snovi, enostavnost čiščenja, preprostost uporabe in tudi sam izgled. Ocene se gibljejo med 1,0 in 5,5, kjer je 1 najboljša ocena in 5,5 najslabša.

OAMTC – vodilni avstrijski avtomobilski klub. Je praktično enakovreden ADAC-u. Tudi preverjanje poteka na enakih točkah.

Stiftung Warentest – v sodelovanju izvaja z Adac-om Crash teste.

Tu bi vas pa opozorili na dejstvo, ki jih mnogo staršev spozna šele po nakupu avtosedeža z najboljšo oceno na testu. Večina teh avtosedežev pridobi odlično oceno na testu, ker lutko, ki ponazarja otroka na testu praktično stisne v avtosedež z vseh strani. V idealnih pogojih bi to šlo, a zavedajte se, da otrok ni lutka in se na koncu večina otrok v tako utesnjenih avtosedežih noče voziti, kar je najslabša možna rešitev. Imate najboljši otroški avtosedež, otrok pa se vozi v naročju – to se ne sme zgoditi!

Kaj pa nameščanje v avto?

IsoFix sistem + jermen Top Tether

Isofix namestitev je sistem hitre namestitve v avtomobilu. Mehanizem v tem primeru sestavljata 2 priključka na dnu avtosedeža, ki se pritrdita na kavelj, ki je nameščen med sedežem in naslonom avtomobilskega sedeža. Tak avtosedež je bolj stabilen od starih, ki so jih držali le avtomobilski pasovi. Da bi se čimbolj izognili nepravilni namestitvi avtosedeža imajo le ti večinoma tudi indikator pravilne namestitve. Top Tether pa je trak, ki se namesti na sidrišče v avtomobilu. Ponavadi je to na zadnji strani avtomobilskega sedeža ali pa na dnu prtljažnika. Top Tether še dodatno stabilizira avtosedež in preprečuje rotacijsko premikanje avtosedeža v primeru trka.

klasična namestitev z varnostnimi pasovi avtomobila

V uporabi je še veliko avtomobilov, ki nimajo IsoFix priključkov. Le ti so obvezni del v avtomobilu šele od leta 1999 dalje. Zato so namestitve samo z varnostnimi pasovi avtomobila še vedno precej pogoste. Pri taki namestitvi je pomembno, da varnostni pas pravilno  in čim bolj močno zategnete, Žal pa je tudi res, da taki avtosedeži praviloma na testiranjih ne dosegajo ravno dobrih ocen.

Udobje pri vožnji

Najpogostejši dodatki, ki poskrbijo, da so potovanja udobnejša za otroka na trgu so:

 • Zaščitna prevleka avtosedeža
  Funkcija zaščitne prevleke je ta, da ščiti otroka pred pretiranim znojenjem, istočasno pa avtosedež pred umazanijo.
 • Zaščitna prevleka za avtomobilske sedeže
  Ščiti avtomobilski sedež pred poškodbami, ki jih lahko povzroči avtosedež.
 • Vzglavnik za glavo in oblazinjene za varnosti pas
  Mehek in udoben pripomoček še posebej primeren za dolga potovanja, na katerega se otrok lahko nasloni in zaspi. Taki vzglavniki so primerni za večje otroke.
 • Ogledalo
  Z dodatnim ogledalom imate otroka ves čas pod nadzoromi in vam ni treba obračati glave, kar pripomore k varnejši vožnji.
 • Dežna prevleka in prevleka proti mrčesu
  Prevleki ščitita in varujeta vašega otroka pred dežjem ali pred piki komarjev.
 • Senčila
  Senčila postanejo poleti eden izmed najbolj uporabnih dodatkov za avtomobilske sedeže. Zagotavljajo zaščito pred sočnimi žarki. Namestijo se na okno avtomobila in preprečujejo pregrevanje otroka.

Nakup avtosedeža nikakor ni enostavna izbira zato si vzemite čas in dobro premislite vse dejavnike in se šele nato odločite za nakup. Če pa imate ša kakšno dodatno vprašanje smo vam z veseljem na voljo za pogovor in nasvet.

Ekipa trgovine Babylandia pa vam želi še srečno in varno vožnjo.

Trillo Shield™ 1/2/3 (9-36 kg) Dark Pewter - razstavni
Trillo Shield™ 1/2/3 (9-36 kg) Dark Pewter - razstavni
22%
Joie

Trillo Shield™ 1/2/3 (9-36 kg) Dark Pewter - razstavni

Trillo Shield™ 1/2/3 (9-36 kg) Dark Pewter - razstavni Avtosedež je nov, v originalni embalaži, vzet ven za test. Veljajo vsi pogoji kot pri novem Iz lupinice v otroški avtosedež Joie Trillo Shield. Avtosedež, ki se prilagaja starostnemu obdobju vaše..

139,90 € 179,90 €

Primo Viaggio Lounge Sand - i-Size avtosedež 0+
Primo Viaggio Lounge Sand - i-Size avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

Primo Viaggio Lounge Sand - i-Size avtosedež 0+

Novost v kolekciji 2020 je bil inovativen in varen avtosedež z imenom Lounge, ki ga odlikuje nastavljivo hrbtišče. Nikoli več ne boste imeli občutka, da je vašemu otroku neudobno zaradi položaja v avtosedežu. Namenjen je otrokom velikosti od 40-87 cm..

265,74 €

Primo Viaggio Lounge Licorice - i-Size avtosedež 0+
Primo Viaggio Lounge Licorice - i-Size avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

Primo Viaggio Lounge Licorice - i-Size avtosedež 0+

Novost v kolekciji 2020 je bil inovativen in varen avtosedež z imenom Lounge, ki ga odlikuje nastavljivo hrbtišče. Nikoli več ne boste imeli občutka, da je vašemu otroku neudobno zaradi položaja v avtosedežu. Namenjen je otrokom velikosti od 40-87 cm..

265,74 €

Primo Viaggio Lounge Blue Shine - i-Size avtosedež 0+
Primo Viaggio Lounge Blue Shine - i-Size avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

Primo Viaggio Lounge Blue Shine - i-Size avtosedež 0+

Novost v kolekciji 2020 je bil inovativen in varen avtosedež z imenom Lounge, ki ga odlikuje nastavljivo hrbtišče. Nikoli več ne boste imeli občutka, da je vašemu otroku neudobno zaradi položaja v avtosedežu. Namenjen je otrokom velikosti od 40-87 cm..

265,74 €

PRIMO VIAGGIO SLK 500 - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK 500 - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK 500 - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK 500 Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (približno ..

199,23 €

PRIMO VIAGGIO SLK Sand - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK Sand - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK Sand - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK Sand Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (približno..

190,53 €

PRIMO VIAGGIO SLK Licorice - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK Licorice - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK Licorice - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK Licorice Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (pribl..

190,53 €

PRIMO VIAGGIO SLK Blue Shine - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK Blue Shine - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK Blue Shine - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK Blue Shine Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (pri..

190,53 €

PRIMO VIAGGIO SLK Red Shine - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK Red Shine - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK Red Shine - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK Red Shine Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (prib..

190,53 €

PRIMO VIAGGIO SLK Mon Amour - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK Mon Amour - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK Mon Amour - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK Mon Amour Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (prib..

190,53 €

PRIMO VIAGGIO SLK City Grey - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK City Grey - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK City Grey - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK City Grey Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (prib..

190,53 €

PRIMO VIAGGIO SLK Graphic Gold - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SLK Graphic Gold - avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SLK Graphic Gold - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SLK Graphic Gold Nov otroki avtosedež v kolekciji Peg Perego sliši na ime SLK. Zasnovan in skladen je z najnovejšim EU varnostnim standardom R129 i-Size. Primeren je za novorojenčke in do vižine 87 m in 13 kg otrokove teže (p..

190,53 €

BubbleBum

Avtosedež Grafitti

Prenosljiv, zložljiv, napihljiv, to je BubbleBum.Avtosedež, ki nikoli ne ostane doma. BubbleBum je varen, prenosen in izjemno lahek avtosedež jahač za otroke od 4. do 11. leta starosti. Napihljiv, zložjiv in vedno pri roki v prikupni vrečki, ki jo en..

44,90 €

VERSO Slate - avtosedež skupine 0+,1,2,3
VERSO Slate - avtosedež skupine 0+,1,2,3
Ni na zalogi
Joie

VERSO Slate - avtosedež skupine 0+,1,2,3

Joie VERSO Slate - avtosedež skupine 0+,1,2,3 Avtosedež Joie Verso je avtosedež, ki je primeren za vse starostne skupine. V prvem obdobju do cca 3 leta starosti se avtosedež namesti v nasprotno smer. Nato se ga obrne v smer vožnje. Za varnost pri nam..

319,90 €

VERSO Ember - avtosedež skupine 0+,1,2,3
VERSO Ember - avtosedež skupine 0+,1,2,3
Ni na zalogi
Joie

VERSO Ember - avtosedež skupine 0+,1,2,3

Joie VERSO Ember - avtosedež skupine 0+,1,2,3 Avtosedež Joie Verso je avtosedež, ki je primeren za vse starostne skupine. V prvem obdobju do cca 3 leta starosti se avtosedež namesti v nasprotno smer. Nato se ga obrne v smer vožnje. Za varnost pri nam..

319,90 €

Gemm 0+ Pebble otroški avtosedež
Gemm 0+ Pebble otroški avtosedež
Ni na zalogi
Joie

Gemm 0+ Pebble otroški avtosedež

Joie Gemm 0+ Pebble otroški avtosedež Odličen otroški avtosedež ki bo zadovoljil vaše želje. Jajček je primeren od rojstva vse do malčkove teže 13 kg. Namestite ga lahko z Isofix bazo Joie i-Base, ki je na voljo ločeno ali s pomočjo varnih pasov. Otr..

109,90 €

Avtosedež VIAGGIO 2-3 SUREFIX Monza Ni na zalogi
Peg Perego

Avtosedež VIAGGIO 2-3 SUREFIX Monza

Peg Perego SUREFIX 2-3 Monza Avtosedež Peg Perego SURE-FIX predstavlja največjo varnost za starejše otroke. Ta čudovit izdelek se lahko uporablja dlje kot ostali avtosedeži, saj je primeren za otroke, stare od 3 do 12 let.Primeren za otroke od 3 let ..

168,21 €

Avtosedež VIAGGIO FF 105 Lunar
Avtosedež VIAGGIO FF 105 Lunar
Ni na zalogi
Peg Perego

Avtosedež VIAGGIO FF 105 Lunar

Skupaj z avtosedežem Primo Viaggio i-Size tvorita ultimativni komplet za varen prevoz otroka od rojstva do višine 105 cm (cca do 4 let starosti) Peg Perego VIAGGIO FF 105 Lunar podstavek ni v ceni Viaggio FF105 je avtosedež svetovno znane italijanske..

199,23 €

Avtosedež VIAGGIO FF 105 Licorice Ni na zalogi
Peg Perego

Avtosedež VIAGGIO FF 105 Licorice

Skupaj z avtosedežem Primo Viaggio i-Size tvorita ultimativni komplet za varen prevoz otroka od rojstva do višine 105 cm (cca do 4 let starosti) Peg Perego VIAGGIO FF 105 Licorice podstavek ni v ceni Viaggio FF105 je avtosedež svetovno znane italijan..

216,64 €

Primo Viaggio Lounge Red shine - i-Size avtosedež 0+
Primo Viaggio Lounge Red shine - i-Size avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

Primo Viaggio Lounge Red shine - i-Size avtosedež 0+

Novost v kolekciji 2020 je bil inovativen in varen avtosedež z imenom Lounge, ki ga odlikuje nastavljivo hrbtišče. Nikoli več ne boste imeli občutka, da je vašemu otroku neudobno zaradi položaja v avtosedežu. Namenjen je otrokom velikosti od 40-87 cm..

265,74 €

Primo Viaggio Lounge 500 - i-Size avtosedež 0+
Primo Viaggio Lounge 500 - i-Size avtosedež 0+
Ni na zalogi
Peg Perego

Primo Viaggio Lounge 500 - i-Size avtosedež 0+

Novost v kolekciji 2020 je bil inovativen in varen avtosedež z imenom Lounge, ki ga odlikuje nastavljivo hrbtišče. Nikoli več ne boste imeli občutka, da je vašemu otroku neudobno zaradi položaja v avtosedežu. Namenjen je otrokom velikosti od 40-87 cm..

282,94 €

PANORAMIC EVO 360° col 176 - Avtosedež 0-36kg
PANORAMIC EVO 360° col 176 - Avtosedež 0-36kg
15%
Cam

PANORAMIC EVO 360° col 176 - Avtosedež 0-36kg

Cam PANORAMIC 360° col 176 - Avtosedež 0-36kg   Avtosedež skupine 0+/1/2/3 primeren od rojstva do 36 kg. Eden redkih avtosedežev ki se lahko uporablja vse do cca 10 leta otrokove starosti. Montaža v avtomobilu preko priključkov isofix in Top Tehter. ..

177,64 € 209,00 €

PANORAMIC EVO 360° col 177 - Avtosedež 0-36kg Ni na zalogi
Cam

PANORAMIC EVO 360° col 177 - Avtosedež 0-36kg

Cam PANORAMIC 360° col 177 - Avtosedež 0-36kg   Avtosedež skupine 0+/1/2/3 primeren od rojstva do 36 kg. Eden redkih avtosedežev ki se lahko uporablja vse do cca 10 leta otrokove starosti. Montaža v avtomobilu preko priključkov isofix in Top Tehter. ..

198,99 €

PANORAMIC EVO 360° col 178 - Avtosedež 0-36kg Ni na zalogi
Cam

PANORAMIC EVO 360° col 178 - Avtosedež 0-36kg

Cam PANORAMIC 360° col 178 - Avtosedež 0-36kg   Avtosedež skupine 0+/1/2/3 primeren od rojstva do 36 kg. Eden redkih avtosedežev ki se lahko uporablja vse do cca 10 leta otrokove starosti. Montaža v avtomobilu preko priključkov isofix in Top Tehter. ..

198,99 €

Prikazujem 1 do 24 od 167 (7 strani)