Kategorije

Avtosedeži

Avtosedeži

Avtosedež je zagotovo eden izmed najpomembnejših delov opreme v otrokovem življenju. Njegova funkcija je, da zaščiti otroka med potovanjem v avtu. Dejansko je na trgu nešteto modelov in rešitev, zato je pomembno vedeti, kaj iskati ko kupujete avtosedež.

Zakon v Sloveniji trenutno pravi, da mora otrok uporabljati avtosedež do višine 150 cm. Po zakonu mora imeti vsi avtosedeži homologacijsko oznako, na kateri so podatki, ki so potrebno za identifikacijo izdelka. Avtosedež mora v tem primeru biti primeren teži otroka. Omejitev, kot lahko vidite spodaj, se ne nanaša na starost otroka, ampak na težo in višino, ki jo opredeljujete EU standarda:

UN ECE R44-04, ki določa razvrščanje sedežev glede na težo z razdelitvijo v skupine (kot bomo videli kasneje);

Velikost ECE R129 i, ki doda kriterij višine, zahteva da dojenčka vozite v nasprotni smeri od smeri potovanja do starosti 15 mesecev in zahteva še zaščito pred stranskimi trki, priporoča pa uporabo sistema ISOFIX, ki so standardna oprema vseh novejših avtosedežev.

Normativ ECE R44-04 deli avtosedeže glede na težo otroka:

Avtosedeži Skupine 0 – trde košare

Teža otrok je manjša od 10 kg. V to skupino so ponavadi razvrščene košare, ki so homologirane za prevoz otroka v avtu in so nameščene prečno glede na smer vožnje. Košaro se pripne na avtomobilski sedež z varnostnimi pasovi avtomobila. Z varnostnimi kompleti ponavadi imenovanimi kar kit avto lahko tako varno prevažate kar v vaši trdi košari..

Avtosedeži skupine 0+, od rojstva do teže 13 kg

Za otroke, ki tehtajo manj od 13 kg. Ti avtosedeži so vedno nameščeni v nasprotno smer vožnje. Možna je namestitev tudi na sprednjem sedežu, vendar morate v tem primeru obvezno izključiti zračno blazino-airbag (če je prisotna). Glavna značilnost teh avtosedežev je ta, da so prenosni, kar pomeni, da jih lahko odmaknete iz avtomobila in namestitev na okvir vozička in obratno. Namestitev v avtomobil je mogoča tako z varnostnimi pasovi avtomobila, kot tudi z osnovnim podstavkom namenjen temu avtosedežu.

Avtosedeži skupine 1, teža otroka med 9 in 18 kg.

Ponavadi je to bil prvi avtosedež po tako imenovanem jajčku. Standard ECE R44-04 določa,  da je to skupino mogoče že namestiti v smeri vožnje. Ker z novim standardom prihaja vse več avtosedežev, ki pokrivajo to in naslednje skupine je ponudba teh avtosedežev iz leta v leto manj.

Skupina 2, teža otroka med 15 in 25 kg.

Omogočajo različno konfiguracijo avtosedeža vezano na višino otroka (ali komplet avtosedež ali samo jahač. Hkrati tudi že omogočajo uporabo varnostnih pasov za odrasle, kar pomeni da otrok ne uporablja več integriranih varnostnih pasov v avtosedežu.

Skupina 3, teža otroka med 22 in 36 kg.

Tako imenovani jahači so zadnji avtosedež, ki ga otrok potrebuje preden doseže višino 150 cm. V bistvu je to le podstavek s katerim povišate otroka, katerega že varujejo avtomobilski varnostni pasovi.

Najnovejši normativ ECE R129 deli avtosedeže glede na višino otroka:

ECE R129 razvršča sedeže na višino otroka od rojstva do 150 cm višine. Istočasno uvaja tudi nove strožje pogoje za homologacijo saj tradicionalnim testom trčenja spredaj in zadaj dodaja tudi stranske teste trčenj. Opredeljuje pa dva tipa avtosedežev glede na višino otroka.

Avtosedeži tip 1

Opredeljuje otroške avtosedeže za otroke od rojstva do višine 105 cm. Nameščeni morajo biti izključno z IsoFix sistemom in po R44 ustrezajo približno skupini 0+/1, torej do 18 kg otrokove teže. Vsi avtosedeži v tem tipu morajo biti po standardu ECE R129 nameščeni izključno v nasprotni smeri vožnje.

Avtosedeži tip 2

Ureja homologacijo avtomobilskih avtosedežev za otroke od 100 do 150 cm, kar približno ustreza otrokom od cca 15 do 36 kg otrokove teže.

Aktualna ponudba varnih avtosedežev

Na trgu so v zadnjem obdobju v razmahu različni modeli avtosedežev kateri omogočajo prilagoditve avtosedeža otrokovi teži. S tem pokrijete večje starostno obdobje in s tem tudi privarčujete. Popularni so tudi avtosedeži različnih blagovnih znamk, ki imajo vgrajen sistem obračanja od 180°-360°. Vsi ti vrtljivi avtosedeži so odobreni skladno z novo zakonodajo ECE R129 in so primerni do velikosti otroka 105 cm. Bistvena prednost takih avtosedežev pa je poleg varnosti tudi možnost, da lahko otroka enostavno in brez napora postavite v avtosedež in ga vzamete iz avtosedeža.

Pri izbiri avtosedeža morate upoštevati dejstvo da boste v času rasti otroka morali avtosedež večkrat zamenjati ali vsaj prilagoditi. Skrajni čas za zamenjavo ali prilagoditev avtosedeža je  takrat, ko otrokova glava že gleda čez vzglavnik.

Veliko staršev veliko pozornosti posveča ocenam, katere dosegajo avtosedeži na raznih testih in to je nemalokrat tudi tehtnica pri izbiri avtosedeža. Najbolj poznane institucije, ki se ukvarjajo s testi otroških avtosedežev so:

ADAC – ena najbolj strogih institucij, ki testira otroške avtosedeže. Pri njih poleg same varnosti pri trkih preverijo še prisotnost škodljivih snovi, enostavnost čiščenja, preprostost uporabe in tudi sam izgled. Ocene se gibljejo med 1,0 in 5,5, kjer je 1 najboljša ocena in 5,5 najslabša.

OAMTC – vodilni avstrijski avtomobilski klub. Je praktično enakovreden ADAC-u. Tudi preverjanje poteka na enakih točkah.

Stiftung Warentest – v sodelovanju izvaja z Adac-om Crash teste.

Tu bi vas pa opozorili na dejstvo, ki jih mnogo staršev spozna šele po nakupu avtosedeža z najboljšo oceno na testu. Večina teh avtosedežev pridobi odlično oceno na testu, ker lutko, ki ponazarja otroka na testu praktično stisne v avtosedež z vseh strani. V idealnih pogojih bi to šlo, a zavedajte se, da otrok ni lutka in se na koncu večina otrok v tako utesnjenih avtosedežih noče voziti, kar je najslabša možna rešitev. Imate najboljši otroški avtosedež, otrok pa se vozi v naročju – to se ne sme zgoditi!

Kaj pa nameščanje v avto?

IsoFix sistem + jermen Top Tether

Isofix namestitev je sistem hitre namestitve v avtomobilu. Mehanizem v tem primeru sestavljata 2 priključka na dnu avtosedeža, ki se pritrdita na kavelj, ki je nameščen med sedežem in naslonom avtomobilskega sedeža. Tak avtosedež je bolj stabilen od starih, ki so jih držali le avtomobilski pasovi. Da bi se čimbolj izognili nepravilni namestitvi avtosedeža imajo le ti večinoma tudi indikator pravilne namestitve. Top Tether pa je trak, ki se namesti na sidrišče v avtomobilu. Ponavadi je to na zadnji strani avtomobilskega sedeža ali pa na dnu prtljažnika. Top Tether še dodatno stabilizira avtosedež in preprečuje rotacijsko premikanje avtosedeža v primeru trka.

klasična namestitev z varnostnimi pasovi avtomobila

V uporabi je še veliko avtomobilov, ki nimajo IsoFix priključkov. Le ti so obvezni del v avtomobilu šele od leta 1999 dalje. Zato so namestitve samo z varnostnimi pasovi avtomobila še vedno precej pogoste. Pri taki namestitvi je pomembno, da varnostni pas pravilno  in čim bolj močno zategnete, Žal pa je tudi res, da taki avtosedeži praviloma na testiranjih ne dosegajo ravno dobrih ocen.

Udobje pri vožnji

Najpogostejši dodatki, ki poskrbijo, da so potovanja udobnejša za otroka na trgu so:

 • Zaščitna prevleka avtosedeža
  Funkcija zaščitne prevleke je ta, da ščiti otroka pred pretiranim znojenjem, istočasno pa avtosedež pred umazanijo.
 • Zaščitna prevleka za avtomobilske sedeže
  Ščiti avtomobilski sedež pred poškodbami, ki jih lahko povzroči avtosedež.
 • Vzglavnik za glavo in oblazinjene za varnosti pas
  Mehek in udoben pripomoček še posebej primeren za dolga potovanja, na katerega se otrok lahko nasloni in zaspi. Taki vzglavniki so primerni za večje otroke.
 • Ogledalo
  Z dodatnim ogledalom imate otroka ves čas pod nadzoromi in vam ni treba obračati glave, kar pripomore k varnejši vožnji.
 • Dežna prevleka in prevleka proti mrčesu
  Prevleki ščitita in varujeta vašega otroka pred dežjem ali pred piki komarjev.
 • Senčila
  Senčila postanejo poleti eden izmed najbolj uporabnih dodatkov za avtomobilske sedeže. Zagotavljajo zaščito pred sočnimi žarki. Namestijo se na okno avtomobila in preprečujejo pregrevanje otroka.

Nakup avtosedeža nikakor ni enostavna izbira zato si vzemite čas in dobro premislite vse dejavnike in se šele nato odločite za nakup. Če pa imate ša kakšno dodatno vprašanje smo vam z veseljem na voljo za pogovor in nasvet.

Ekipa trgovine Babylandia pa vam želi še srečno in varno vožnjo.

PRIMUS - avtosedež 0+ 39% Ni na zalogi
Plebani

PRIMUS - avtosedež 0+

Avtosedež za novorojenčka od rojstva do 13 kg. V avto se namesti s pomočjo varnostnih pasov...

39,90 € 64,90 €

Avtosedež FP360° Carbon - avtosedež skupine 0, 1,2,3
Avtosedež FP360° Carbon - avtosedež skupine 0, 1,2,3
13% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež FP360° Carbon - avtosedež skupine 0, 1,2,3

Avtosedež Foppapedretti FP360° Carbon - avtosedež skupine 0, 1,2,3 Avtosedež FP360 by Foppapedretti je avtosedež skupine 0,1,2,3, oziroma do 36 kg otrokove teže. Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z vrtenjem avtosed..

259,90 € 299,00 €

Avtosedež FP360° Silver- avtosedež skupine 0, 1,2,3
Avtosedež FP360° Silver- avtosedež skupine 0, 1,2,3
13% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež FP360° Silver- avtosedež skupine 0, 1,2,3

Avtosedež Foppapedretti FP360° Silver- avtosedež skupine 0, 1,2,3 Avtosedež FP360 by Foppapedretti je avtosedež skupine 0,1,2,3, oziroma do 36 kg otrokove teže. Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z vrtenjem avtosede..

259,90 € 299,00 €

Avtosedež FP360° Cherry - avtosedež skupine 0, 1,2,3
Avtosedež FP360° Cherry - avtosedež skupine 0, 1,2,3
13% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež FP360° Cherry - avtosedež skupine 0, 1,2,3

Avtosedež Foppapedretti FP360° Cherry - avtosedež skupine 0, 1,2,3 Avtosedež FP360 by Foppapedretti je avtosedež skupine 0,1,2,3, oziroma do 36 kg otrokove teže. Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z vrtenjem avtosed..

259,90 € 299,00 €

Avtosedež FP360° Sky - avtosedež skupine 0, 1,2,3
Avtosedež FP360° Sky - avtosedež skupine 0, 1,2,3
13% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež FP360° Sky - avtosedež skupine 0, 1,2,3

Avtosedež Foppapedretti FP360° Sky - avtosedež skupine 0, 1,2,3 Avtosedež FP360 by Foppapedretti je avtosedež skupine 0,1,2,3, oziroma do 36 kg otrokove teže. Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z vrtenjem avtosedeža..

259,90 € 299,00 €

Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Red - avtosedež skupine 0, 1
Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Red - avtosedež skupine 0, 1
14% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Red - avtosedež skupine 0, 1

Avtosedež Foppapedretti LOGIK i-Size 360 ° Red - avtosedež skupine 0, 1 Avtosedež Logik i-Size by Foppapedretti je odobren ECE R129/03 za otroke od 40 do 105 cm ( do cca 4 let) Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z v..

299,90 € 349,00 €

Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Grey - avtosedež skupine 0, 1
Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Grey - avtosedež skupine 0, 1
14% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Grey - avtosedež skupine 0, 1

Avtosedež Foppapedretti LOGIK i-Size 360 ° Grey - avtosedež skupine 0, 1 Avtosedež Logik i-Size by Foppapedretti je odobren ECE R129/03 za otroke od 40 do 105 cm ( do cca 4 let) Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z ..

299,90 € 349,00 €

Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Black - avtosedež skupine 0, 1
Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Black - avtosedež skupine 0, 1
14% Ni na zalogi
Foppapedretti

Avtosedež LOGIK i-Size 360 ° Black - avtosedež skupine 0, 1

Avtosedež Foppapedretti LOGIK i-Size 360 ° Black - avtosedež skupine 0, 1 Avtosedež Logik i-Size by Foppapedretti je odobren ECE R129/03 za otroke od 40 do 105 cm ( do cca 4 let) Ima vrtljivo podlago za 360 °, ki omogoča enostavno postavitev otroka z..

299,90 € 349,00 €

PRIMO VIAGGIO SL 500 - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SL 500 - avtosedež 0+
11% Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SL 500 - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SL 500 Primo Viaggio SL je otroški avtosedež (lupinica), ki tehta le 3,8 kg! Poleg izjemnega udobja za novorojenčka in nizke teže, ga odlikuje tudi najvišja stopnja varnosti - na vseh varnostnih testih je dosegel najvišje oce..

177,10 € 198,99 €

PRIMO VIAGGIO SL Red Shine - avtosedež 0+
PRIMO VIAGGIO SL Red Shine - avtosedež 0+
11% Ni na zalogi
Peg Perego

PRIMO VIAGGIO SL Red Shine - avtosedež 0+

Peg Perego PRIMO VIAGGIO SL Red Shine Primo Viaggio SL je otroški avtosedež (lupinica), ki tehta le 3,8 kg! Poleg izjemnega udobja za novorojenčka in nizke teže, ga odlikuje tudi najvišja stopnja varnosti - na vseh varnostnih testih je dosegel najviš..

168,21 € 189,00 €

Joie

otroški avtosedež i-Trillo LX i-Size 2/3 Dark Pewter

Joie otroški avtosedež i-Trillo LX i-Size 2/3 Dark Pewter Predstavljamo vam novi i-Size avtosedež za aktivne malčke in otroke: tukaj je Joie i-Trillo LX! Lahek in izredno udoben, z možnostjo prilagajanja malčkom in otrokom od približno 3. leta in vse..

139,00 €

Joie

otroški avtosedež Fortifi 1/2/3 Coal

Joie otroški avtosedež Fortifi 1/2/3 Coal Je vaš dojenček že skoraj prerasel jajček? Potem je čas za Joie® Fortifi™! Funkcionalen, udoben in varen avtosedež za otroke od 1. do 12. leta omogoča popolno prilagoditev sedeža v vsakem starostnem obdobju i..

189,00 €

Joie

EVERY STAGE Ember - avtosedež skupine 0+/1/2/3

Joie EVERY STAGE Ember  - avtosedež skupine 0+/1/2/3 Avtosedež Every Stages je avtosedež za otroke od rojstva do 12 leta starosti ( do cca 36kg otrokove teže). Namesti se ga izključno s pomočjo avtomobilskega varnostnega pasu in ga ni mogoče namestit..

239,00 €

Joie

i-Quest Signature Carbon i-Size0+/1 otroški avtosedež

Joie i-Quest Signature Carbon i-Size0+/1 otroški avtosedež Novi otroški avtosedež Joie i-Quest navdušuje s svojim prenovljenim premium videzom, z izjemno varnostjo in z visoko kakovostnim materialom. Inovativen avtosedež z več možnimi nakloni, ki boj..

259,00 €

Joie

i-Gemm Shale 2 i-Size 0+ otroški avtosedež

Joie i-Gemm Shale 2 i-Size 0+ otroški avtosedež Odličen otroški avtosedež ki bo zadovoljiv vaše želje. Jajček je primeren od rojstva vse do malčkove teže 13 kg ozr do 85 cm višine. Namestite lahko z Isofix bazo Joie i-Base LX ali Joie i-Base advance...

159,00 €

Joie

i-Gemm Pebble 2 i-Size 0+ otroški avtosedež

Joie i-Gemm Pebble 2 i-Size 0+ otroški avtosedež Odličen otroški avtosedež ki bo zadovoljiv vaše želje. Jajček je primeren od rojstva vse do malčkove teže 13 kg ozr do 85 cm višine. Namestite lahko z Isofix bazo Joie i-Base LX ali Joie i-Base advance..

159,00 €

Joie

Gemm 0+ Shale otroški avtosedež

Joie Gemm 0+ Shale otroški avtosedež Odličen otroški avtosedež ki bo zadovoljiv vaše želje. Jajček je primeren od rojstva vse do malčkove teže 13 kg. Namestite lahko z Isofix bazo Joie i-Base, ki je na voljo ločena ali s pomočjo varnih pasov. Otrok b..

99,00 €

Joie

otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Harbour

Joie otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Harbour Odkrijte hitro namestitev in se takoj odpravite na nove dogodivščine z i-Traver i-Size, avtosedežem Joie Signature, ki raste skupaj z vašim otrokom. Brezskrbnost za vas in vašega otroka, za..

199,00 €

Joie

otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Oyster

Joie otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Oyster Odkrijte hitro namestitev in se takoj odpravite na nove dogodivščine z i-Traver i-Size, avtosedežem Joie Signature, ki raste skupaj z vašim otrokom. Brezskrbnost za vas in vašega otroka, zah..

199,00 €

Joie

otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Cider

Joie otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Cider Odkrijte hitro namestitev in se takoj odpravite na nove dogodivščine z i-Traver i-Size, avtosedežem Joie Signature, ki raste skupaj z vašim otrokom. Brezskrbnost za vas in vašega otroka, zahv..

179,00 €

Joie

otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Carbon

Joie otroški avtosedež i-Traver i-Size 2/3 Signature Carbon Odkrijte hitro namestitev in se takoj odpravite na nove dogodivščine z i-Traver i-Size, avtosedežem Joie Signature, ki raste skupaj z vašim otrokom. Brezskrbnost za vas in vašega otroka, zah..

199,00 €

Joie

EVERY STAGE FX Flint - avtosedež skupine 0+/1/2/3

Joie EVERY STAGE FX Coal - avtosedež skupine 0+/1/2/3 Avtosedež Every Stages FX je avtosedež za otroke od rojstva do 12 leta starosti ( do cca 36kg otrokove teže). Avtosedež omogoča namestitev s pomočjo isofix sistema. V kompletu prejmete tudi Isosaf..

319,90 €

Joie

otroški avtosedež i-Spin grow i-Size 0+/1/2 Signature Oyster

Joie otroški avtosedež i-Spin grow i-Size 0+/1/2 Signature Oyster i-Spin Grow je avtosedež, ki vašega otroka spremlja od rojstva do 7 leta oziroma 125 cm. Prilagodljiv avtosedež Spoštuje varnostne standarde zakonodaje i-Size in zahvaljujoč vrten..

549,00 €

Joie

otroški avtosedež i-Spin grow i-Size 0+/1/2 Signature Harbour

Joie otroški avtosedež i-Spin grow i-Size 0+/1/2 Signature Harbour i-Spin Grow je avtosedež, ki vašega otroka spremlja od rojstva do 7 leta oziroma 125 cm. Prilagodljiv avtosedež Spoštuje varnostne standarde zakonodaje i-Size in zahvaljujoč vrte..

549,00 €

Prikazujem 1 do 24 od 206 (9 strani)